HISTORIEK

 

 


WielerSportComiteit Bavegem – 55 jaar

Bavegem en wielersport, dat is traditie !!

Reeds in 1951 werden wedstrijden voor de jeugd georganiseerd ter gelegenheid van ‘Taartenkermis’ op de wijk ‘Beneden’.
Onder het voorzitterschap van wijlen advocaat Thoeye werd midden de jaren ’60 de eerste georganiseerde wielerclub ‘Ik dien’ opgericht, die wat later overging in het WielerSportComiteit Bavegem.

Grote namen als Eddy Merckx, Walter Godefroot, Ferdinand Bracke, Gilbert De Smet, Roger Baguet e.a. namen deel aan wielerwedstrijden te Bavegem.
Hierbij zeker niet te vergeten het ‘Kampioenencriterium’ dat gewonnen werd door de betreurde Jempi Monseré en waarin Roger De Vlaeminck tweede werd.

In 1974 nam de 27-jarige Hubert Verhoeyen het voorzitterschap over.
We noteren o.a. een Provinciaal kampioenschap en een Nationaal kampioenschap voor de WAOD als de belangrijkste feiten van de verjongde bestuursploeg.

In 1983 volgde opnieuw een hoogtepunt met de organisatie van het Provinciaal Kampioenschap voor Nieuwelingen met als winnaar Peter De Clercq en de ‘Ster der Juniores’ met als winnaar Edwig Van Hooydonck. Drie jaar later vormde WielerSportComiteit Bavegem zich om toe een ‘echte’ Vereniging Zonder Winstoogmerk (VZW).

Onder impuls van Hubert Verhoeyen werd de verjonging en verruiming van een kwalitatief sterke bestuursploeg verder doorgezet. Met alle wettelijke en financiële verplichtingen is het organiseren van wielerwedstrijden veeleisender geworden.
Dit leidde in 1995 tot een ‘uniek’, dubbel voorzitterschap, met enerzijds Hubert Verhoeyen als de ‘grote’ voorzitter van de VZW en anderzijds Luc Matthys als de’ kleine’ voorzitter van het organisatiecomité ‘Wielersport Bavegem’.

WSC Bavegem slaagt er in om in 2007 WBV-wielerwedstrijden te organiseren voor Elite zonder contract (Juni kermis), Miniemen, Aspiranten en Nieuwelingen (September / Bavegem Koerse), een VWF-veldritwedstrijd (December) en als absoluut hoogtepunt het Provinciaal Kampioenschap voor Juniores (Mei).

Enkele jaren terug zet Hubert Verhoeyen een stapje terug en wordt Erevoorzitter. Luc Matthys neemt dan het totale Voorzitterschap over.

Meerdere jaren hebben we ook meegeholpen aan de organisatie van de Grote Prijs Serge Baguet (Peter van onze vereniging), jammer genoeg moeten we op heden de Memorial Serge Baguet organiseren.

In 2019 organiseren we reeds voor de 9de maal de Memorial Willy de Rijck te Ophasselt, de thuisbasis van onze hoofdsponsor Derito (familie De Rijck).

Jaarlijks doen we ook onze bijdrage, zowel financieel als logistiek, aan goede doelen zoals BOKS en KOTK.

2017 was voor ons een jubileumjaar, dan bestaan we 50 jaar en werden we een Koninklijke Vereniging.
Op 21 juli 2018 mogen we dan ook, uit handen van ZKH Prins Laurent in aanwezigheid van prinses Claire en de Heer Gouverneur, het officële predikaat van Koninklijke Vereniging ontvangen.

In 2020 hebben we het plotseling overlijden van onze Erevoorzitter Hubert Verhoeyen moeten verwerken.


Kwaliteit en veiligheid zijn reeds jaren het handelsmerk geworden van onze vereniging. Hiervoor is de bestuursploeg een volledig jaar in de weer.

Namens het bestuur wensen wij dan ook iedereen te bedanken die zijn stenen en steentjes bijdraagt of heeft bijgedragen tot het (voort)bestaan van onze unieke vereniging KVZW WielerSportComiteit Bavegem !!

 

Het Bestuur.